Home Információk

Információk

by attila

Miért vásárolna tőlünk?

Vonósok   Fúvósok

mert:

  • a csellók és hegedűk erdélyi hangszerkészítő  mesterek által vagy irányítása alatt manufaktúrákban  készülnek minőségi pihentetett faanyagokból (habos jávor, lucfenyő, ébenfa)
  • a gordonkák és a hegedűk minőségi húrkészlettel vannak felszerelve akusztikailag beállítva (csellóművész, hegedűművész által beállítva),
  • játszásra készen szállítjuk a hangszereket
  • végtelen garancia (törést leszámítva) minden hibára
  • kipróbálható sok darabos raktárkészlet akár azonnal Solymáron
  • ingyen házhozszállítás

Cselló, hegedű vásárlás

Bizonyára már mindenki hallotta azt a véleményt,hogy az új csellók vagy hegedűk megbízhatatlanok,elmegy a hangjuk, csak régit szabad vásárolni stb. Az igazság valahol a sorok között van ,ugyanis minden hangszer építése után új volt, majd a játszás során lett régi. Abban azt hiszem mindenki egyetért,hogy a Stradivari is volt új és minden bizonnyal már új korában is jól szólt. Én most nem szeretnék csellótörténeti értekezésbe fulladni,pusztán 25 év forgalmazási tapasztalatomat pár mondatban összefoglalni, mely reményeim szerint folytatása lehet egy engem megelőző, 50 éves tapasztalatnak,melynek a sors jóvoltából tanúja és tanulója lehettem, mely Kern István hegedűművész sokoldalú, de a vonós hangszeren játszók nagy örömére talán legnagyobb tudását szeretné folytatni. A csellista az esetek 99%.-ban nem ismeri a háttérmunkákat,  egyszerűen játszani szeretne rajta és nem munkálkodni minden hangért. A hangszert olyanná kell tenni, hogy játszi könnyedséggel megvalósulhasson a csellóművész vagy a hegedűjátékos igénye. A hangszerészek csak a legritkább esetben játszanak a megépített csellókon, hegedűkön, így aztán a művészek véleményére kénytelenek hagyatkozni. Ezért határoztam el, hogy megkeresem azt a hangszerkészítőt aki hajlandó elfogadni egy aktív csellóművész tapasztalatait és a számos építési méretet betartva partner lehet abban, hogy a mindenkori megrendelő igényeit kielégítve olyan vonós hangszereket forgalmazzunk melyeken csak játszani kell, azt amitől jó azt mi megcsináljuk, kitalálva előre a megrendelő óhaját. És itt érkeztünk el egy újabb vetületéhez a dolognak.

Csak akkor lehet kideríteni minden mélységében a csellók, hegedűk hiányosságait, ha játszunk rajta.

A mérhetőségen túl a hangszeres és művészi tapasztalat által jut el a hangszer odáig, hogy kiajánlható legyen. Ebben az állapotában/több hétig tartó bejátszás eredményeként/ már értékelhető,kockázatmentes a cselló, ennél már csak jobb lehet. Amit még tudni kell, -és itt jön be a garancia része-, hogy a fa élő anyag tehát érzékenyen reagál a hőmérsékletváltozásra. Ez azt jelenti,hogy a tél, vagy nyár beállta hozhat méretmódosulásokat a fogólap és a húrok viszonyában. Ezt, bár nem tehetünk róla garanciális helyreállításnak tekintjük. A jól megépített cselló vagy hegedű csak a kiindulópontja az akusztikai beállításnak. Az ezt követően a gerenda-híd illetve híd és lélek viszony határozza meg a vonós hangszer hangját mely megint csak a beállítás és bejátszás kettős folyamatában, néha sokadik próbálkozás után valósulhat meg. A húrok kiválasztása mindig a hangszer egyedi adottságaitól függ, van cselló amely keményebb hangzású van amelyik lágyabb húrokat(nagy húrmárkákról van szó) igényel, ahhoz, hogy a végeredmény megszülessen: dús, szép csellóhang minden regiszterben.

Vonós hangszerek esetében solymári telephelyünk a kiszolgáló egység, kérem érdeklődjenek elérhetőségeinken mielőtt elindulnának.

üdvözlettel
Szentgyörgyi László csellóművész – forgalmazó

 

Fúvósok – Klarinétok:

Műanyag klarinétok korában nem egyszerű a választás, mit is vásároljak, sok márka, különböző árak, a drágábbak már fa klarinét árában vannak. A fő szempont: a hangminőség és a belső hangolása a klarinétnak, ez kell hogy vezérelje a kezdő hangszer vásárolóját, hiszen köztudott, hogy hamis hangszerrel nem lehet szépen játszani. Természetesen minden hangszer valamennyire kíván korrigálást (intonálást) játék közben, de nem mindegy, hogy mennyit. B vagy Esz klarinét? Ez is attól függ, hogy ki kezd, felnőttnél majdnem mindegy, gyereknél nem.

A választás nyilván pénztárcafüggő de ezen belül olyan hangszert érdemes választani ami középtávon megfelel a játékos igényeinek. A billentyűzet és a párnák minősége nagyban befolyásolhatja a hangszeres játékát és akkor a fúvóka minőségéről még nem is ejtettünk szót, ami úgyszintén testre szabható.

A haladó hangszereknél a hangszertest általában fából készül a billentyűzetek igényesebben vannak kialakítva, némelyeknél már ezüstözött változat is szerepel.

A csúcskategóriánál is választhatunk több márka közül (Yamaha, Selmer, Buffet, Patricola a teljesség igénye nélkül) ezen hangszermárkáknak megvan a sajátos hangszínük ami már egyéni preferencia kérdése.

Ha tanácsra lenne szükségük vagy árak után érdeklődnének kérem keressenek

Botz István +36703304386

Szaxofonok:

Tanuló szaxofonok: billentyűzet nagyon fontos, hogy jól be legyen állítva és olyan anyagból készüljön ami tartja is az állítást, hangjuk ezen hangszereknek megfelelő, általában fúvókát külön kell még hozzájuk vásárolni mert a tokban lévő gyári fúvókák szerény minőségűek (ez nem minden márkára vonatkozik)

Haladó szaxofonok: a hangszertest más -igényesebb- formájú, a tölcsér másképpen illeszkedik a testhez, a billentyűzet jobb anyagokból készül, a párnák minősége is jobb belső hangolásuk kedvezőbb, hangminőségük szebb.

Profi szaxofonok: csúcskategóriás hangszerek amiknél úgyszintén márkafüggő megoldások láttak napvilágot, a hangolásuk jó, hangjuk szép de márkánként változik.

Ha tanácsra lenne szükségük kérem keressenek

Botz István klarinétművész

Adatok: Botz István E.V.

Tel: +3670-330-4386,  +361-7080-287

info[kukac]hangbolt.com    H-1162 Budapest, Felcsúti u. 75/a

www.hangbolt.com

Adószám:56999336-1-42

Adatkezelési azonosító: 01982-0001